Selasa, 26 Disember 2006

Pencerapan Hujan Meteor Geminids 2006

Peristiwa hujan meteor Geminids bagi tahun ini mencapai waktu kemuncaknya pada jam 6.45 petang pada 14 Disember 2006 mengikut data yang diberikan oleh International Meteor Organization. Pasti yang akan berasa sedikit kecewa apabila mendengar pernyataan ini kerana memikirkan bahawa kita tidak akan dapat menikmati peristiwa ini di saat kemuncaknya yang berlaku di waktu petang di Malaysia. Sebenarnya anda tidak perlu bimbang kerana kemuncak kepada peristiwa Geminids dapat bertahan selama satu hari penuh jika dibandingkan dengan peristiwa hujan meteor yang lain seperti hujan meteor Quadrantids yang akan berlaku pada bulan Januari nanti. Oleh sebab ini, pasti seluruh umat dunia yang ingin mengikuti peristiwa ini akan mendapat peluang yang sama dengan penduduk dunia yang lain.

Untuk mencerap peristiwa ini waktu yang sesuai untuk pencerapan ialah pada waktu malam 14 Disember dan diteruskan hingga ke pagi 15 Disember. Namun begitu, penulis disertai dengan beberapa orang peminat astronomi yang lain telah mencerap peristiwa ini selama dua hari iaitu bermula malam 13 Disember sehinggalah ke pagi 14 Disember dan kemudian pada malam 14 Disember hingga ke pagi 15 Disember. Ternyata kedua-dua hari tersebut mendatangkan keuntungan kepada kami kerana dihiburkan oleh bebola api (fireball) yang amat terang.
Rajah 1
Tahi bintang Geminids yang berlatar-belakangkan star-trail
Kredit Imej : Rick Schmidt
Pencerapan 13/14 Disember 2006
Sebenarnya penulis tidak merancang untuk mengadakan aktiviti cerapan hari ini. Ini adalah kerana penulis dan kebanyakan penghuni rumah telah keletihan kerana mandi-manda selama beberapa jam pada malam tersebut. Bersenam la kononnya.....hehehehe. Boleh tahan penat malam tu berkejar-kejaran sesama sendiri dalam kolam. Tapi rasa berbaloi juga kerana dapat keluarkan peluh tanpa rasa panas satu badan. Tak macam joging.

Selepas pulang dari kolam mandi, niat di hati ingin terus berehat-rehat di atas katil sambil menunggu mata menutupkan kelopaknya tanda tidur. Kemudiannya tetiba aja datang satu SMS dari seorang kawan perempuan yang ingin menghulurkan bantuan derma berupa nasi goreng lebihan diorang untuk dibahagikan kepada jejaka bujang di rumah penulis. Esh....apa lagi, rezeki yang datang jangan ditolak. Ditambahkan lagi kami ini jenis yang tak berapa pandai masak dan malas nak masak sendiri kat rumah sewa ni. Bujang la katakan.

Ketibaan rakan penulis dengan rombongan orang rumah sewanya sebagai body guard, disambut oleh kami di hadapan rumah dengan muka yang tersenyum kelat tanda kelaparan nasi goreng.
Sambil berborak-borak di hadapan rumah, barulah penulis teringat bahawa malam tersebut merupakan antara waktu aktif Geminids. Mula saja penulis membuka cerita, topik perbualan waktu itu mula berubah kepada perbicangan mengenai astronomi (lebih tepat lagi berkisar kepada peristiwa Geminids). Sambil diselang-selikan soalan yang agak bernas dari rakan yang ada di situ, dapat dilihat oleh penulis akan minat rakan-rakan yang lain terhadap astronomi sebenarnya ada. Tetapi disebabkan oleh ketiadaan peluang untuk lebih mendekati bidang astronomi ini, ramai yang kemudiannya melupakan minat mereka ini.

Acara seterusnya malam tersebut yang sebenarnya tidak berada dalam jadual penulis ialah mencerap peristiwa hujan meteor Geminids ini. Awan yang banyak memonopoli kawasan langit agak mengganggu pencerapan. Namun penantian kami terhadap satu lubang yang ada di langit nyata tidak sia-sia. Tak sampai 5 minit, kami sudah mula dapat melihat meteor yang pertama malam itu. Bagi yang tak biasa dan tak pernah melihat tahi bintang seumur hidup, pasti akan menjerit seperti terkena histeria tanda gembira. Takut juga penulis jikalau tiba-tiba jiran sebelah rumah pun menjerit histeria sama kerana kami bising malam itu. hehehee
Satu demi satu tahi bintang muncul di langit malam mengujakan kami yang mendongak dari tadi. Kemunculan beberapa bebola api yang terang menambahkan lagi kekuatan sorakan kami. Akhirnya, setelah lebih kurang 10 biji tahi bintang yang berjaya kami cerap malam itu, kumpulan rakan perempuan penulis mula meminta diri untuk pulang ke rumah sewa mereka. Almaklumlah, perempuan tidak elok sangat berada di luar rumah pada waktu malam begini. Ditambah lagi dengan pencerapan yang dilakukan di hadapan rumah siswa lelaki. Nanti tidak manis dipandang orang. Kemudian mereka berlalu pergi sambil bercerita mengenai pengalaman mencerap malam itu sesama diri mereka. Seronok nampaknya mereka malam itu.

Pencerapan 14/15 Disember 2006

Pencerapan hari ini dimulakan sekitar pukul 12 tengah malam. Penulis sengaja memulakan sedikit lewat memandangkan buruj Gemini baru sahaja keluar dari ufuk sekitar jam 11 malam. Pencerapan hari ini disertai oleh kebanyakan rakan penghuni rumah penulis.
Untuk memudahkan pencerapan, kami menghampar tikar di hadapan rumah. Dengan masing-masing membawa bantal sendiri, agak selesa juga keadaan mencerap malam itu.
Langit pada malam tersebut nyata agak menyebelahi kami dengan banyak kawasan langit yang terbuka dari lindungan awan. Tak sampai 5 minit kami menunggu, kami disambut dengan satu bebola api yang terang dan agak panjang. Rakan-rakan yang lain mula teruja. Em....Satu permulaan yang baik.. kata hari penulis.

Rajah 2
Antara yang turut mencerap malam itu.
Ternyata pencerapan cara berbaring adalah paling selesa.

Malam tersebut, pencerapan kami berakhir sekitar pukul 3 pagi. Pencerapan kami berhasil untuk melihat 25 biji meteor yang diserikan oleh banyak bebola api. Rakan penulis yang turut mencerap dari balkoni apartmennya berjaya melihat hampir 10 biji meteor. Pencerapan malam tersebut terpaksa di habiskan awal kerana kebanyakan antara kami mempunyai kelas pada pagi esok.-Astromas