Rabu, 31 Januari 2007

Fenomena Astronomi Februari


Rajah 1 :
Kedudukan buruj di langit pada bulan Februari 2007.
Kedudukan planet Zuhal pada peta ini adalah pada 15 hb ini jam 12 tengah malam

Planet Cerapan Bulan Ini.

Bulan ini, planet Zuhal masih lagi menjadi objek tumpuan pencerapan malam dengan kedudukannya yang semakin meninggi di langit malam. Kedudukannya yg menghampiri zenith pada pertengahan malam pasti membantu pencerapan. Cuba kenal pasti warna jingganya jika dilihat dengan mata kasar di buruj Leo.

Planet Musytari pula mula menonjolkan diri dengan mula keluar pada lewat malam. Untuk mencerap planet ini, waktu yang sesuai untuk bulan ini ialah pada pukul 3 pagi ke atas. Namun planet ini akan semakin hari semakin awal berada di atas ufuk untuk membolehkannya di cerap. Sebagai objek langit yang ke-3 tercerah di langit selepas bulan dan planet Zuhrah, pasti anda akan teruja dengan kecerahannya yang hebat. Ramai yang beranggapan bahawa objek ini yang sebegini terang adalah merupakan sebuah satelit. Sebenarnya pendapat ini tidaklah begitu tepat kerana sesebuah satelit itu cenderung untuk tidak statik pada sesuatu tempat. Oleh sebab itu, ia lebih sesuai dikatakan sebagai sebuah ‘bintang yang bergerak’. Pasti ramai yang akan terkejut apabila pertama kali melihat suatu ‘bintang’ itu bergerak dari tempatnya. Penulis juga turut begitu suatu masa dulu. Ingatkan nampak UFO. Hehe,,,


Rajah 2 :

Planet Musytari pada 28 haribulan ini pukul 3 pagi


07/02/2007 – Planet Utarid Berelongasi Terjauh.

Pada 7 haribulan ini, planet paling dekat dengan matahari akan berada di posisi elongasi terjauh. Posisi ini merujuk kepada kedudukan sesuatu planet itu menurut pandangan dari bumi. Terdapat dua titik dalam orbit planet Utarid dan Zuhrah yang mana dilihat kedudukannya jika dilihat dari bumi sebagai jarak sudut terjauh dari matahari. Dalam kata lain, kedua objek ini akan kelihatan berada di kedudukan paling tinggi di kaki langit yang boleh dicapai oleh kedua planet ini. Disebabkan oleh orbit planet Utarid yang agak elips, maka elongasi terjauhnya berbeza dari 18 hingga 28 darjah. Pada 7 haribulan ini, Utarid mencapai sudut elongasi terjauhnya pada pukul 05.24 pagi. Namun pada waktu ini, planet ini akan tidak kelihatan dari pandangan kita di Malaysia kerana berada di bawah horizon. Ini bermaksud sekiranya kita boleh melihat menembusi bumi, planet ini akan kelihatan berada di hujung paling jauh orbitnya (rujuk rajah di bawah).


Rajah 3 :

Rajah atas menunjukkan permandangan Utarid jika dilihat menembusi bumi.

Rajah bawah menunjukkan kedudukan Utarid pada masa elongasi terjauh.22/02/2007 – Planet Utarid Berkonjukasi Dalaman (inferior conjunction)

Fenomena ini hanya boleh berlaku kepada planet dalaman (planet dalam orbit bumi) iaitu planet Utarid dan Zuhrah. Konjukasi dalamana bermaksud kedudukan salah satu dari planet ini pada kedudukan antara matahari dan bumi seperti kedudukan bulan semasa gerhana matahari berlaku. Namun, fenomena ini tidak semestinya membawa kepada peristiwa transit planet di atas matahari memandangkan perbezaan sudut satah orbit kedua planet ini dengan satah orbit bumi. Oleh sebab inilah peristiwa transit planet di hadapan matahari adalah sangat jarang berlaku. Pada masa fenomena konjukasi dalaman in berlaku, planet tersebut adalah sangat sesuai untuk dicerap memandangkan kedudukannya yang sangat hampir dengan matahari.

Rajah 4 :

Utarid ketika konjuksi dalaman (inferior) berlaku