Khamis, 17 Mei 2007

Phoenix Mars Lander akan ke Marikh Ogos ini


Rajah 1
Phoenix Mars Lander di permukaan Marikh mengikut pandangan artis
Kredit gambar : NASA/JPL

Setelah sekian Mars Rovers menjelajahi planet Marikh keseorangan, kini ia akan mendapat kawan baru yang akan dihantar ke planet merah tersebut tidak lama lagi. Kenderaan tersebut yang diberi nama Phoenix Mars Lander yang kini telah tiba di Florida untuk perlancarannya yang dijangka pada 3 Ogos 2007 ini.

Jika keadaan adalah baik pada hari tersebut, Phoenix Mars Lander akan menuju ke planet Marikh dengan menaiki roket Boeing Delta II. Perjalanan tersebut akan mengambil masa enam bulan untuk sampai di destinasinya. Phoenix akan didaratkan berdekatan dengan kutub artik yang berais di planet tersebut. Kenderaan ini dilengkapi dengan lengan robotik penggali dan alat untuk penganalisa air/ais di dalam tanah di sana. Jika penemuan air atau bekasnya, maka kemungkinan mikroorganisma untuk hidup di planet Marikh akan menjadi semakin nyata.

Pihak NASA akan menjalankan beberapa siri ujian dalam beberapa minggu kehadapan ini untuk menguji dan memasang beberapa komponen lain sebelum pelancaran dijalankan.

Diubahsuai dari : NASA News Release