Ahad, 18 November 2007

Komet Holmes/17PKomet Holmes/17P mula menjadi sebutan dan perhatian ramai pada pertengahan bulan Oktober lalu. Namun saya yang pada waktu itu sedang bekerja secara sambilan di Wangsa Maju menyebabkan saya tidak berpeluang untuk mengikuti dan mencerap komet ini. Ditambah lagi dengan jadual kerja saya yang masuk kerja pagi dan balik hampir pukul sepuluh malam membuatkan saya rasa letih dan malas untuk keluar mencerap. ;D. Siber Kafe pun jauh untuk saya pergi untuk mencari data mengenai komet ini. emmm...punya la banyak alasan.. hehe... Namun terima kasih kepada rakan-rakan saya yang terus menghantar mesej kepada saya akan perkembangan dan hasil pencerapan mereka akan komet ini.

Walau apa pun, sekembalinya saya ke kolej pada 13 haribulan November yang lepas telah memungkinkan saya untuk menulis sedikit akan rumusan komet Holmes/17P yang kini sudah makin menjauh dan malap untuk dicerap. Semoga artikel ini memberi manfaat kepada anda.

17P / Holmes adalah komet berkala dalam sistem suria. Komet ini ditemui oleh ahli astronomi amatur British Edwin Holmes pada 6 November 1892. Pada bulan Oktober 2007, komet ini telah bersinar terang dari magnitud 17 kepada magnitud 2.8 dalam masa 42 jam sahaja. Ini mewakili perubahan kecerahan hampir setengah juta kali dan merupakan cetusan terbesar bagi mana-mana komet yang diketahui.


Penemuan

1892 November 10, Galaksi Andromeda

Komet 17P / Holmes ditemui oleh Edwin Holmes pada 6 November1892 ketika beliau sedang membuat pemerhatian di galaksi Andromeda (M31). Penemuannya pada tahun 1892 adalah disebabkan oleh perubahan yang berlaku terhadap magnitud komet ini seperti yang berlaku pada tahun 2007.

Penemuan komet ini turut disahkan oleh Edward Walter Mengomel(1851-1928) di Balaicerap di Raja Greenwich, England, Kidd dari Bramley, England, dan pencerapan bebas oleh Thomas David Anderson (Edinburgh, Scotland) pada 8 November dan oleh John Ewen Davidson (1853-1932) dari Mackay, Quensland, Australia.

Orbit bujur 17P/Holmes pertama kali dikira secara bebas oleh Heinrich Kreutz dan George Mary Searle. Komet ini dikatakan mengambil masa sebanyak 6.9 tahun untuk melengkapkan satu pusingan orbit. Pengiraan seterusnya mendapati bahawa komet ini bukanlah kepulangan komet 3D/Biela seperti yang dikatakan sebelumnya.

Komet 17P/Holmes telah berjaya dicerap pada tahun 1899 dan tahun 1906 namun kemudiannya tidak berjaya dicerap pada selepas tahun tersebut sehinggalah ianya ditemui semula pada 16 Julai 1964 oleh Elizabeth Roemer melalui pencerapan yang dilakukan di Balaicerap Tentera Laut AS. Selepas tarikh itu, kepulangan komet ini telah berjaya diramalkan dengan tepat hasil dari bantuan perkiraan komputer oleh Brian G Marsden.

Cetusan Kecerahan Pada 2007

Antara 23-24 Oktober, 2007, Comet Holmes telah bersinar dengan sangat cerah, iaitu perubahan dari magnitud 17 kepada magnitud 2.5 dalam masa beberapa jam sahaja. Orang pertama yang melaporkan mengenai perubahan ini dibuat oleh J. A. Henriquez Santana dari Tenerife, Canary Islands, dan beberapa minit kemudian oleh Ramon Naves dari Barcelona yang melihat komet tersebut pada magnitud 7.3. Komet ini kemudiannya telah menjadi begitu terang untuk dilihat dengan mata kasar sebagai satu titik kuning yang bersinar seperti sebuah bintang di buruj Perseus. Pada 25 Oktober 2007, komet 17P/Holmes telah kelihatan sebagai ‘bintang’ ke-tiga paling terang di buruj tersebut.

Pencerapan menggunakan teleskop besar menunjukkan butir-butir yang agak terperinci akan permukaan komet ini manakala pencerapan dengan mata kasar memperlihatkan komet ini sebagai sebuah bintang biasa di buruj Perseus. Namun selepas 26 Oktober 2006, komet ini lebih memperlihatkan rupa bentuk komet kepada pemerhati mata kasar selaras dengan kecerahannya yang semakin bertambah. Sepanjang cetusan kecerahan komet ini, 17P/Holmes kelihatan sebagai satu bebola sfera yang cerah. Melalui binokular, ada pencerap di Malaysia memberitahu saya bahawa ianya kelihatan seperti gugusan bintang Omega Centauri.

Berdasarkan pengiraan orbit dan kecerahan komet ini pada cetusan 2007, telah dianggarkan bahawa garis pusat nukleus komet ini adalah sekitar 3.4 kilometer. Pada penghujung bulan Oktober 2007, garis pusat komanya telah bertambah dari 3.3 arkminit kepada lebih 13 arkminit, iaitu kira-kira separuh dari diameter bulan yang kelihatan di langit dari pandangan dari bumi. Pada jarak sekitar 2 Unit Astronomi (AU), ini membawa maksud garis pusat sebenar komet ini (komanya) adalah lebih dari 1 juta kilometer iaitu kira-kira 70 peratus dari diameter matahari! Untuk membantu anda membuat perbandingan, jarak antara bumi dengan bulan adalah 380,000 kilometer. Ini bermakna koma 17P/Holmes tidak muat untuk diletakkan di ruang antara bumi dan bulannya. Cetusan saiznya pada tahun 2007 telah melepasi saiz orbit bulan yang mengelilingi planet bumi.

Pergerakan dilihat dari angkasa lepas17P / Holmes adalah satu komet berkala yang mempunyai orbit bujur yang terletak di antara planet Marikh dan Musytari. Komet ini berkedudukan paling dekat dengan matahari pada Mei 4, 2007, dan ketika ini sedang bergerak menjauhi matahari di orbitnya yang elips.