Sabtu, 12 April 2008

ASTRO ALERT! Letupan Nova di Buruj Cygnus

Foto ini diambil oleh Ernesto Guido menggunakan teleskop jenis pembalikan berdiameter 10 inci (0.25 m) f/3.4 di New Mexico. Kemudiannya Giovanni Sostero dari Itali telah juga mengambil gambar yang sama yang mengesahkan penemuan tersebut.

Pada 10 April yang lepas, seorang pencerap dari Fujio Kabashima, Jepun iaitu Koichi Nishiyama telah menemui kehadiran ‘bintang’ baru di buruj Cygnus. Bintang baru tersebut yang dipercayai letupan nova terletak 1/3 dari jarak antara bintang Albireo (β Cygni) ke bintang Sadr (γ Cygni). Berdasarkan maklumat, nova ini masih lagi menjadi semakin terang yang menjadikannya objek yang menarik untuk dicerap!

Penemuan ini telah diumumkan hari ini pada IAU Circular 8934 yang dikeluarkan oleh Central Bureau for Astronomical Telegrams bertempat di Smithsonian Astrophysical Observatory in Cambridge, Massachusetts. Koordinat nova tersebut dilaporkan ialah right ascension 19h 43.0m, declination +32° 19' (equinox 2000.0).


Bagi mereka yang mempunyai teleskop, apa lagi, jom mencerap! Jika sesiapa berjaya merakamkan objek ini atau ada catatan pencerapan yang ingin dikongsikan, sila emailkan kepada saya di ibnu_ali_87@yahoo.com. InsyaAllah saya akan siarkan di laman astromas.


Selamat mencerap!