Sabtu, 5 April 2008

Astrofotografi bersama Dr Rowi


Balai cerap Dr Rowi dilengkapi teleskop Takahashi Mewlon 10 inci sebagai teleskop utama dan teleskop William Optic 80 mm dan teleskop Pentax 75 mm sebagai teleskop sampingan. Kamera yang digunakan ialah dua kamera CCD dan DSLR EOS20Da

Pertemuan di Jabatan Anestetik dan Unit Rawatan Rapi, HUSM.

Dr. Mahamarowi merupakan seorang tokoh astronomi di negeri Kelantan. Beliau merupakan seorang pakar Anestetik dan bertugas sebagai ketua Jabatan Anastetik dan ICU di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Kubang Kerian. Sebelum ini saya ada mendengar akan penglibatan beliau dalam melakukan aktiviti astronomi di Kelantan namun saya sendiri tidak berkesempatan untuk bertemu dan melakukan aktiviti secara serius dengan beliau. Seingat saya, kali pertama dan terakhir saya berjumpa dan mendengar ceramah yang disampaikan oleh beliau adalah ketika saya di tingkatan empat (2003) ketika bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan Panji, Kota Bharu.

Sempena cuti semester yang lepas, saya telah mengambil kesempatan untuk mengunjungi beliau di Jabatan Anastetik HUSM. Saya sendiri amat teruja untuk bertemu beliau memandangkan terdapat beberapa perkara berkaitan astronomi ingin dibincangkan. Antara perkara yang dibincangkan ialah mengenai rancangan untuk melakukan aktiviti astronomi di Kelantan dan juga penglibatan dalam persatuan astronomi Malaysia yang sedang dalam perancangan untuk ditubuhkan.

Sesi Cerapan dan Astrofotografi, 4 April 2008


Bahagian loteng rumah Dr Rowi diubah suai menjadi balai cerap.
Memang sesuai untuk melakukan pencerapan ketika lapang.

Setelah perancangan diatur, pada 4 haribulan April yg lepas, saya telah berpeluang untuk melakukan satu sesi pencerapan dan astrofotografi bersama Dr Rowi. Pencerapan tersebut diadakan di rumah beliau sendiri di mana beliau membina balai cerap di atas loteng rumahnya. Saya tiba di rumah beliau sekitar jam 9 malam. Tidak disangka bahawa rumah beliau rupa-rupanya terletak tidak berapa jauh dari rumah lama saya di Jalan Guchil-Bayam di Kota Bharu. Sampai sahaja saya di rumah beliau, kami terus menuju ke loteng di mana balai cerap tersebut berada.

Balai cerap beliau dilengkapi oleh teleskop utama jenis pembalikan berjenama Takahashi berdiameter 10 inci dengan dua teleskop sokongan, satu buatan Pentax dan satu dari William Optic USA. Inilah kali pertama saya melihat teleskop Takahashi sebesar ini! Motor yang menggerakkan teleskop tersebut juga berjenama Takahashi yang sememangnya disegani dalam dunia astrofotografi. Fuh.....hebat-hebat

Bahagian bumbung balai cerap yang boleh digelongsorkan untuk
membuka-tutup


Aktiviti cerapan kami mulai dengan aktiviti melakukan aligment. Meng aligment-kan teleskop adalah sangat penting untk memastikan teleskop berada pada kedudukan dan posisi yang tepat agar apabila sesuatu objek di pilih, teleskop akan berjaya menjejakinya dengan tepat. Kebiasaanya aligment dilakukan dengan menggunakan bintang utara (Polaris). Namun ini tidak boleh dilakukan oleh kerana terdapat lindungan pokok di ufuk utara. Maka, proses alignmentasi terpaksa dilakukan dengan memilih dua bintang yang berbeza yang mana teleskop diberitahu apakah bintang tersebut. Dengan ini, perisian yang dibekalkan bersama teleskop akan mengira perbezan jarak dan kedudukan dua bintang tersebut dan seterusnya mengetahui teleskop sedang diarahkan ke arah mana.

Setelah selesai proses aligment, teleskop perlu pula dilakukan proses kalibrasi (calibration). Proses kalibrasi bertujuan untuk memastikan motor yang menggerakkan teleskop bergerak dengan kuasa yang sepatutnya pada paksi ke atas, ke bawah, ke kiri dan ke kanan ketika sedang mengikuti pergerakan sesebuah objek cakerawala. Sebagai contohnya, jika sesuatu objek cerapan itu berada agak rendah di ufuk, maka sudah tentunya badan teleskop cenderung untuk turun ke bawah disebabkan oleh daya tarikan graviti. Oleh itu, mengkalibrasikan teleskop akan memastikan objek tersebut sentiasa berjaya dijejaki oleh teleskop dengan mudah.

Proses kalibrasi dilakukan dengan cara memilih satu bintang dan membiarkan teleskop menjejakinya buat seketika. Kemudian, hasil penjejakan teleskop akan dipamerkan pada graf yang membolehkan penilaian terhadap penentuan kuasa untuk teleskop bergerak di setiap paksi dilakukan. Ketika proses ini dilakukan, imej yang terhasil di CCD SBIG ST-237A yang bertindak sebagai guider dan disambungkan ke teleskop Takahashi Mewlon 10 inci dibandingkan dengan imej yang diperolehi dari kamera CCD SBIG ST-7 yang bertindak sebagai imager yang disambungkan pada teleskop Pentax 75mm. Kedua-dua imej bintang yang dipaparkan seharusnya berada di tengah skrin sepanjang proses kalibrasi dilakukan. Dua buah komputer digunakan iaitu sebuah laptop untuk kemudahan ketika pencerapan di luar balai cerap dan sebuah desktop yang kekal di dalam balai cerap.

Setelah graf kalibrasi menunjukkan hasil yang diinginkan, maka telah tiba saat-saat yang ditunggu-tunggu, iaitu proses mengambil gambar objek cakerawala. Masa yang mengujakan. Hehe.. Disebabkan buruk Belantik (Orion) sedang berada di atas kepala ketika itu, maka nebula Orion dipilih untuk diambil gambarnya.

Say cheese!

Teleskop diarahkan untuk mencari nebula Orion dengan menggunakan sebuah perisian seakan skymap yang amat mudah untuk dikendalikan. Perisian untuk pemprosesan imej pula dikendallikan oleh CCDOPS yang boleh dimuat turun dari laman http://www.sbig.com/sbwhtmls/ccdopsv5.html atau boleh terus klik di ftp://ftp.sbig.com/pub/instops.exe untuk muat turun secara terus.

Proses mengambil gambar kali ini agak berbeza dengan proses yang pernah saya ikuti sebelum ini dengan CK Lim ketika melakukan aktiviti astrofotografi di Balik Pulau, Pulau Pinang. Kali ini, bagi setiap imej, frame merah, biru, dan hijau diambil secara berasingan dengan setiap frame diberi dedahan selama 5 atau 10 minit mengikut kesuaian dan jika cuaca amat baik, maka dedahan lebih lama boleh digunakan. Kemudian, ketiga-tiga frame tersebut digabungkan menjadi satu imej yang lengkap. Maka, setiap imej yang dihasilkan boleh dikatakan didedahkan selama 15 minit dedahan (jika setiap frame adalah 5 minit). Proses yang sama dilakukan terhadap imej nebula Orion yang kami ambil. Namun malangnya pada frame terakhir iaitu frame hijau, awan telah meliputi nebula tersebut yang menyebabkan hasil akhir imej menjadi kelabu. Tetapi masalah ini dapat diatasi menggunakan perisian Adobe Photoshop. Nasib baik! Hehe

Imej nebula Orion, M42 sebelum dan selepas proses


Awan oh Awan....

Awan kelihatan terus menyelubungi langit di Kota Bharu. ‘Adui....mungkin rezeki saya hanya sampai di sini sahaja’ gerutu hati saya. Oleh kerana hujan rintik mula turun, maka balai cerap terpaksa diturunkan dengan menggelongsorkan atap untuk menutupi bahagian dalam balai cerap. Sambil-sambil menunggu langit kembali baik (harap-harapnya...), saya mengambil peluang untuk mengedit imej-imej yang diambil oleh Dr Rowi sebelum ini. Agak lama juga untuk masa dihabiskan dengan kerja memproses imej sementara menanti cuaca mengizinkan pencerapan dilakukan kembali. Sempat juga saya mempelajari teknik-teknik baru cara memprosesan imej dari tutorial yang disediakan dari Jerry Lordriguss, yang merupakan astrofotografer yang terkenal. Laman web beliau boleh anda layari di http://www.astropix.com/. Banyak imej-imej hasil kerja beliau yang menarik dan sentiasa mengkagumkan saya.

Sekitar jam 5 pagi, barulah keadaan langit menjadi baik semula malah lebih klear dari awal malam tadi! Bak kata orang putih crystal clear. Hehe... Saya terus mengejutkan Dr Rowi yang telah terlena di tepi saya dan beliau terus bingkas bangun. Wah, keadaan langit betul mengujakan kami!

Pada ketika ini, buruj Saggitarius sedang berada di ketinggian 45 darjah di langit timur. Sebagaimana yang kita tahu bahawa buruj Saggitarius terletak di pusat jaluran galaksi Bima Sakti. Namun cahaya dari bandar Kota Bharu telah menenggelamkan jaluran tersebut dari kelihatan dengan mata kasar. Kami membuat keputusan untuk merakamkan imej nebula Trifid. Dedahan selama 10 minit digunakan bagi setiap frame dan alhamdulillah keadaan langit sentiasa mengizinkan proses merakam imej tersebut yang berjalan dengan lancar. Berikut adalah imej yang dirakamkan secara serentak menggunakan kamera digital SLR EOS20Da yang dipasang pada kamera William Optic 80 mm. Emmm..Saya lupa dimana saya letakkan gambar nebula Trifid dari kamera CCD. Harap anda berpuas hati dengan imej dari kamera DSLR ini. Sebelum malam beransur siang, kami sempat mengambil satu lagi imej iaitu kelompokan globular Omega Centauri.

---------------------------------------

Peralatan

1) Mount Takahashi NJP
2) Telescope Mewlon 10 inch (Takahashi)
3) Telescope Refractor Pentax SDHF 75 mm
4) Telescope William Optic 80 mm
5) Kamera CCD SBIG ST-7 + Colour filter
6) Kamera CCD SBIG ST-237A (as Guider)
7) Camera Digital SLR Canon Eos 20Da

Pembelajaran

1) Alignment telescope
2) Calibration
3) Long Exposure dgn mggunakan telescope Mewlon dan ST-237a sbg auto guider
4) Long exposure diambil melalui teleskop Pentax dgn menggunakan ST-7 sbg imager
5) Long exposure diambil dgn menggunakan digital kamera Canon melalui teleskop William OpticImej yg di ambil malam itu;

Omega Centauri Globular Cluster

* 5 minutes exposure for each filter (R 5 minit, G 5 minit, B 5 minit)


Orion Nebula

* dedahan 5 minit setiap filter R5, G5, B5. Namun disebabkan objek dilindungi awan ketika filter blue sedang dalam proses pengimejan, imej akhir kelihatan kabur. Namun disebabkan oleh kecanggihan perisian Adobe Photoshop, imej tersebut berjaya dibaik pulih.


Nebula Trifid

*Klik untuk imej lebih besar


Imej Yang Diambil Sebelum Ini Oleh Dr Rowi

Lagoon NebulaEagle NebulaOrion NebulaKumpulan GalaksiOmega Centauri