Isnin, 26 Mei 2008

Phoenix Mars Lander Selamat Mendarat di Marikh!

Gambaran artis ketika Phoenix Mars Lander sedang melakuan pendaratan

Hari ini, kapal angkasa Phoenix (Phoenix Mars Lander) telah berjaya mendarat di permukaan planet Marikh. Pendaratan yang sangat berjaya itu berlaku di kutub utara Marikh dimana ianya telah menyentuh permukaan dengan begitu baik sekali, iaitu hanya condong sesuku darjah pada kedudukannya. Menurut Pengarah Program Eksplorasi Marikh NASA, Doug McQuistion berkata, “Semuanya berjalan dengan begitu lancar sekali, malahan signal dari Phoenix terus menerus dapat diperolehi walaupun ketika Phoenix sedang mengalami kepanasan memuncak semasa sedang memasuki atmosfera Marikh. Kapal angkasa ini menunjukkan prestasi yang hebat sekali sejak hari perlancarannya lagi.”

Kemasukkan Phoenix ke atmosfera Marikh adalah pada kelajuan 21,000 km/jam dan menjadi perlahan kepada 5 mph menggunakan aerobraking, payung terjun dan pancaran roket dari bawah yang telah membolehkan Phoenix menyentuh permukaan Marikh dengan perlahan dan lembut.

Imej pertama yang dihantar oleh Phoenix sejurus pendaratan berjaya

Setelah pendaratan dan pembukaan segala peralatan pada Phoenix telah berjaya, Phoenix terus menghantar imej pertama ke bumi yang menandakan kesemua peralatan padanya beroperasi dengan baik. Misi utama Phoenix Mars Lander ialah untuk mengkaji kehadiran air dan sejarah iklim planet Marikh dengan mengkaji tanah planet tersebut.

Peter Smith dari Program Eksplorasi Marikah berkata, “Kami akan melakukan operasi di permukaan Marikh dengan serta merta”, katanya. “Kami telah dapat gambar pertama dari Phoenix untuk melihat gambaran keadaan peralatan padanya. Berkemungkinan misi ini akan diteruskan melebihi masa misi sebenar iaitu 90 hari. Ini adalah misi dunia. Kami melakukan ini untuk semua orang.” Kata beliau.