Sabtu, 21 Jun 2008

Phoenix Menemui Bukti Kewujudan Air di Marikh!


Imej ini diambil oleh Surface Stereo Imager pada Mars Phoenix Lander iaitu pada hari misi ke 21 (sol 20, 15 Jun) dan hari ke 25 (sol 24, 19 Jun)

Semalam (20 Jun 2008), kumpulan misi saintifik Phoenix telah mengadakan sidang akhbar untuk mengumumkan secara rasminya akan penemuan ais dari air di planet Marikh. Pengumuman ini adalah berkaitan dengan penemuan lapisan putih di dalam tanah Marikh yang digali oleh Phoenix pada 13 Jun yang lalu.

“Adalah dengan bangganya kami ingin umumkan bahawa kita telah menemui bukti bahawa lapisan putih ini adalah ais seperti yang ada di bumi” kata Peter Smith. Imej menunjukkan kesan galian pada permukaan Marikh oleh alat penggali yang terdapat pada lengan robotik Phoenix. Lapisan putih tersebut didapati telah hilang setelah beberapa hari yang mencadangkan ianya telah terpeluwap disebabkan dari lokasi kering kontang di permukaan Marikh.

Namun bagaimana ahli saintis pasti bahawa ianya adalah ais yang berasal dari air dan bukannya ais karbon dioksida?

“Kami begitu pasti bahawa ini bukanlah ais kering (dari karbon dioksida). Suhu yang tinggi semasa Phoenix membuat galian di lokasi tersebut adalah boleh diibaratkan ais yang berada di bumi pada suhu 60 darjah selsius (?). Maka sudah pasti ianya tidak mampu bertahan begitu lama dan akhirnya akan hilang menjadi wap. Kami pasti ianya bukanlah garam kerana garam tidak berlakuan seperti ini. Walaupun ais kering boleh wujud di situ untuk beberapa ketika sepanjang tahun namun kami pasti bahawa ianya adalah ais dari air."

"Tugas yang perlu dilakukan kini ialah untuk mengenal pasti apakah kandungan yang ada dalam ais tersebut. Peralatan sains pada Phoenix iaitu TEGA (Thermal and Evolved Gas Analyzer) dan MECA (Microscopy, Electrochemistry and Conductivity Analyzer) akan bertanggung jawab untuk melakukan tugas tersebut.” Kata Mark Lemmon iaitu pembantu penyiasat kepada Phoenix Surface Stereo Imager.