Rabu, 20 Ogos 2008

Dua Bulan Pada 27hb Ogos ini?Beberapa hari yang lepas, seorang rakan saya bertanya, betul ke pada 27 haribulan Ogos ini kita akan dapat melihat dua 'bulan'?

Bulan yang dimaksudkan ialah bulan kita sendiri dan satu lagi ialah Marikh yang akan kelihatan sebesar saiz bulan!

Wah..punya best fenomena tu (kalau ianya adalah benar...hehe..)

Kemudian, seorang rakan telah menghantar email yang menyatakan akan peristiwa 'sekali seumur hidup' ini. Berikut adalah petikan dari email tersebut.

Planet Mars will be the brightest in the night sky starting August. It will look as large as the full moon to the naked eye. This will cultivate on Aug. 27 when Mars comes within 34.65M miles off earth. Be sure to watch the sky on Aug. 27 12:30 am. It will look like the earth has 2 moons.

The next time Mars may come this close is in 2287.Share this with your friends as NO ONE ALIVE TODAY will ever see it again.

Teruja?

Maaf untuk saya nyatakan bahawa peristiwa ini tidak akan terjadi! Email tersebut hanyalah satu email yang mengelirukan. Mengelirukan kerana tarikh 27 Ogos yang dinyatakan tidak mempunyai tahun yang spesifik! Maka sudah tentu email ini akan menjadi valid setiap tahun sehinggalah tahun 2287. Seperti yang telah diagak, setiap tahun email ini terus berlegar2 terutamanya pada bulan Ogos. Bagi yang kurang biasa dengan astronomi, sudah tentu mereka akan kecewa kerana penantian pada jam 12.30 malam itu hanya akan mengundang gigitan nyamuk. (hehe...)

Mari kita lihat sedikit fakta mengenai Marikh & Bumi yang akan menjatuhkan 'hujah' akan kehadiran dua bulan pada 27 Ogos ini.

Permulaan kepada penyebaran email ini dipercayai bermula pada tahun 2003 di mana berlaku peristiwa planet Marikh berada sangat dekat dengan planet Bumi. Tarikhnya ialah pada 27 Ogos tahun tersebut, Marikh berada sejauh 55,758,006 kilometers iaitu jarak yang terdekat antara bumi dan Marikh sejak 60 ribu tahun sebelumnya. Fenomena tersebut menjadikan Marikh kelihatan bersinar lebih terang berbanding bintang lain. Namun pada ketika itu, Marikh tidaklah kelihatan sebesar saiz bulan. Ianya hanya membolehkan para pencerap melihat dengan lebih baik pada ketika itu di mana kutub ais pada Marikh dapat dilihat dengan lebih jelas berserta ciri2 di permukaan Marikh.

Pada bulan ini, Marikh akan berada sejauh 360 juta kilometer jauh dari bumi. Disebabkan kerana bumi dan Marikh mempunyai orbit yang berlainan, maka planet2 ini mengambil masa yang berbeza untuk mengorbit matahari (bumi 365 hari, Marikh 687 hari). Marikh dan Bumi akan berada pada titik paling berhampiran antara satu sama lain pada setiap 26 bulan (2 tahun). Kali terakhir ialah pada tahun 2007.

Jadi, jika ada yang menyatakan Marikh akan kelihatan sebesar bulan pada 27 Ogos ini, mungkin anda boleh menolak 'hujah2' rakan anda itu seperti yang dibincangkan di atas.
Harap artikel pendek ini dapat membantu!


Artikel Oleh Astromas