Isnin, 26 Januari 2009

Catatan Pencerapan Gerhana Matahari 26 Jan 09

Assalamualaikum & Hai...

Bersempena peristiwa gerhana matahari yang berlaku pada 26 Januari 2009, saya bersama Dr Chong telah berada di Planetarium Negara untuk melakukan aktiviti cerapan gerhana. Kehadiran orang ramai begitu memberangsangkan di mana ratusan pengunjung datang untuk turut sama mengikuti program cerapan.

Pelbagai cara cerapan telah digunakan. Antaranya ialah menggunakan teleskop dan binokular yang dilengkapi penapis, cermin mata khas untuk melihat gerhana, pin hole projection method, bayang melalui lubang pada kadbod dan sebagainya.

Keadaan langit mengizinkan kami untuk melihat gerhana yang bermula pada jam 4.32 minit petang sehinggalah kemuncak gerhana pada pukul 5.50 minit.

Menariknya ketika kemuncak gerhana berlaku, lapisan awan yang nipis telah melindungi matahari sehinggakan kami dapat melihat matahari yang berbentuk sabit dengan mata kasar! Pertama kali saya melihat keadaan ini terjadi. Tidak boleh dibayangkan perasaan saya ketika itu. :-)

Pencerapan berakhir pada pukul 7 petang. Saya dan Dr Chong terpaksa bergegas pulang memandangkan urusan lain sedang menanti. 

Berikut adalah gambar sekitar aktiviti tersebut. Teleskop beserta filter digunakan untuk melihat gerhana matahari Kotak pasang sendiri ini membolehkan orang ramai melihat gerhana secara serentak

Sebahagian daripada permukaan matahari dilitupi oleh bulan

Perhatikan matahari yang berbentuk sabit.
Gambar diambil dengan menggunakan filter dihadapan kamera.  Kemuncak gerhana berlaku di mana kami dapat melihatnya menggunakan mata kasar sahaja. Awan yang melitupi sebahagian cahaya matahari telah membantu.
Sayangnya gambar ini kurang  jelas.
 Pihak RTM turut membuat liputan.

 Dr Chong sedang memberi penjelasan akan kejadian alam semesta bermula dari big bang

Salam hormat dari saya,

MOHD RIZUAN B. ALI
ibnu_ali_87@yahoo.com
013-2180412