Selasa, 27 Januari 2009

Kalendar Astronomi Februari 2009

KALENDAR ASTRONOMI FEBRUARI 2009


KEDUDUKAN PLANET BULAN INI

Tahukah anda bahawa planet boleh dilihat dengan mata kasar? Tak percaya? Jom ikuti pergerakan planet berikut dan anda pasti seronok melihat planet ini tergantung di langit dengan hanya menggunakan mata kasar sahaja. Jangan lupa tunjukkan kepada rakan2! ;-)

Selepas Matahari Terbenam
Planet Zuhrah (Venus) akan menghiasi permandangan langit barat selepas waktu maghrib sepanjang bulan ini. Planet ini akan berada di buruj Pisces sang Ikan dan akan bersinar terang di kaki langit sebagai sebuah 'bintang' yang amat terang. Patutlah orang Melayu menggelarkannya sebagai bintang Kejora. Kan? :-)

Jangan lepaskan peluang untuk melihat planet ini menghiasi permandangan matahari terbenam bersama2 sang bulan sabit pada 27 dan 28hb ini. Jika anda mempunyai kamera digital (jika DSLR merupakan bonus), luangkan masa untuk mengambil gambar planet ini!

Pertengahan Malam
Sepanjang bulan ini, planet Zuhal akan mendiami buruj Leo sang singa. Planet ini akan naik dari ufuk timur bersama2 buruj Leo sekitar jam 8 malam dan akan berada di atas kepala sekitar jam 3 pagi. Planet ini akan dapat dilihat dengan mata kasar sehinggalah matahari terbit dari ufuk timur pada waktu pagi.

Cuba luangkan masa anda untuk mengenali buruj Leo. Gunakan gambar rajah di bawah untuk membantu anda.

Sebelum Matahari Timbul
Sepanjang bulan ini, 3 buah planet akan berada di dalam kawasan buruj Capricorn. Planet tersebut ialah Musytari, Marikh dan Utarid.

Rajah di bawah menunjukkan kedudukan 3 planet ini berada berdekatan pada 23hb. Bulan juga tidak lepas peluang untuk turut sama interframe dengan berada bersebelahan Musytari :-)

Jangan lupa untuk melihat peristiwa konjukasi 3 planet ini pada 26hb. Perinciannya boleh di dapati di bawah  ;-)PERISTIWA ASTRONOMI FEBRUARI 2009


9 Feb - Bulan penuh

9 Feb - Gerhana bulan penumbra
Gerhana bulan ini akan melintasi kawasan Afrika Selatan dan bergerak ke arah timur-utara melalui lautan Hindi dan seterusnya melintasi Sumatera dan Borneo. Masyarakat di Asia Tenggara termasuk Malaysia, Afrika Selatan dan  Barat Australia akan dapat melihat gerhana separa. Gerhana bermula jam 8.36 malam dan berakhir 12.39 malam.
Klik untuk rajah besar


22 Feb - Konjukasi planet Utarid, Marikh dan Musytari
Konjukasi adalah peristiwa objek-objek samawi seperti planet akan berada berdekatan antara satu sama lain. Fenomena ini yang boleh dilihat dengan mata kasar akan berlaku pada pagi 22 Februari. Cara untuk melihatnya ialah dengan memandang ke arah langit timur (arah matahari naik) sebelum waktu matahari naik.

 25 Feb - Bulan baru
Merupakan malam yang gelap tanpa kehadiran cahaya bulan. Sesuai untuk melakukan aktiviti cerapan objek langit kelam (galaksi, nebula, komet dll).


Selamat mencerap. Saya amat gembira untuk menerima maklum balas dari anda!

Jom mencerap!
MOHD RIZUAN B. ALI
ibnu_ali_87@yahoo.com
013-2180412