Selasa, 9 Jun 2009

Menjengah ke Blog

Assalamualaikum & selamat sejahtera...

Galaksi kita iaitu Bima Sakti diambil menggunakan kamera SLR Nikon oleh Jerry Lodriguss
Kredit imej : Jerry Lodriguss


Apa khabar semua? Maafkan saya kerana sudah hampir sebulan tidak mengemaskini blog Astromas ini. Kesibukan dengan urusan pelajaran di universiti dan urusan kelab Medical Science telah sedikit membataskan  saya untuk meluangkan masa di blog ini. Apa pun, sekarang ini saya sudah mula cuti semester selama 2 minggu. Cuti semester ini pendek sahaja memandangkan saya ini adalah pembahagi antara semester panjang dan semester pendek. 

Semester hadapan saya berkemungkinan menjadi sedikit sibuk kerana akan memulakan rotation di hospital Jempol. Kemudiannya saya akan bertukar ke jabatan forensik di Hospital Serdang dan kemudian terus pula ke Pusat Perubatan Respiratori HKL. Namun, saya akan cuba untuk meluangkan sedikit masa untuk mengemas kini blog ini. InsyaAllah. Kunjungan dan komen anda di blog ini sebenarnya yang memberi semangat untuk saya terus menulis :-)


Untuk makluman anda semua, saya baru sahaja membeli kamera DSLR Canon 1000D. Alhamdulillah angan2 sejak lama sudah tercapai. hehe. Dengan adanya kamera ini maka saya boleh melangkah kehadapan dalam bidang astrofotografi. Dulunya saya hanya menggunakan kamera digital kompak sahaja untuk mengambil gambar panorama objek langit. Anda boleh rujuk di sini

Dalam bidang astrofotografi, ada beberapa peringkat yang boleh saya kategorikan. Seseorang peminat astronomi itu mungkin boleh bermula dengan kamera point & shot. Kemudian berubah kepada penggunaan webcam untuk mengambil gambar planet khususnya, kemudian kepada DSLR dan seterusnya kepada penggunaan kamera CCD.

Salam jumpa lagi,


ASTROMAS
Mohd Rizuan Ali
ibnu_ali_87@yahoo.com
013-2180412