Jumaat, 18 September 2009

Fenomena Astronomi September 2009

Assalamualaikum...

Berikut adalah senarai peristiwa astronomi yang akan berlaku sehingga hujung bulan ini. Waktu dinyatakan dalam format Universal Time (UT). Tambah 8 jam untuk waktu Malaysia.


18hb    0        Utarid pada jarak paling dekat dengan bumi
18hb    18 44 Bulan Baru. Dah nak raya ni...hehe
19hb    0        Bulan sangat hampir dengan Utarid! 1.1 darjah
20hb    9        Utarid berkonjukasi inferior
20hb    9        Bintang Regulus di buruj Leo berada 0.4 darjah dari Zuhrah
20hb    20      Bintang Spica 3.2 darjah di utara Bulan
22hb    21 19 Ekuinoks bermula!! Matahari betul2 di atas kepala
24hb    6        Bintang Antares (Scorpio) berselisih 0.8 darjah di Selatan Bulan
26hb    4        Suku pertama bulan
28hb    3        Bulan berkedudukan paling jauh dari bumi (apogee)
30hb    0        Bulan dan Musytari berselisih 3 darjah
30hb    13      Bulan di 2.8 darjah Utara NeptunPlanet Cerapan Bulan ini

Sehingga hujung bulan ini, langit pada lewat petang kita tidak akan dihiasi oleh mana2 planet. Maka pencerapan anak bulan pada 19hb ini  tidak akan ditemani oleh mana-mana planet seakan 'satelit' yang biasa kelihatan tergantung di kaki langit. Planet yang dimaksudkan ini ialah planet Zuhrah atau bintang Kejora, yang hanya akan mula muncul di kaki langit timur pada jam 5 pagi sepanjang bulan ini. Planet ini akan kelihatan sangat cerah di kaki langit pada waktu subuh.


Planet Musytari dan 4 bulan utamanya. Diambil menggunakan lens DSLR 135mm
Kredit imej : Paul  Larne

Sebelum itu, ketika waktu malam mula melabuhkan tirai, pandangan kita sudah pasti tertumpu pada satu titik 'bintang' yang amat terang berada hampir di atas kepala. Objek ini iaitu planet Musytari yang akan mendominasi langit malam dengan kecerahannya yang amat terang, iaitu sekitar magnitud -2. Ianya akan bertapa di buruj Capricornus sehinggalah hujung bulan. Jangan lepaskan peluang untuk melihat planet ini berada sangat hampir dengan Bulan pada 30hb ini.

Sedang anda melihat planet Musytari pada awal malam, jangan lupa untuk melemparkan pandangan anda ke arah pusat galaksi bima sakti kita yang berada di buruj Saggitarius. Mungkin lebih mudah untuk anda mengenali buruj Scorpio si kala jengking disebelahnya. Untuk mencarinya, halakan pandangan anda ke arah langit selatan pada awal malam pada bulan ini. Jika anda bernasib baik, anda akan dapat melihat jaluran awan galaksi Bima Sakti!!


Menjelang pukul 2.30 pagi pula, planet Merah iaitu Marikh akan mula keluar dari ufuk dan akan mula meninggi ke dada langit sehinggalah waktu pagi. Bulan ini, planet merah ini akan mendiami buruj si kembar iaitu Gemini. Apabila melihat planet ini, pasti mata anda akan terlihat juga kepada dua bintang paling dominan dalam buruj Gemini iaitu Pollux dan Castor yang dikatakan pasangan kembar dalam mitos Greek.

Selamat mencerap!

p/s : Harap anda sukakan template baru ini.hehe. Komen janganlah segan..Astronomi Untuk Semua,
ibnu_ali_87@yahoo.com
013-2180412