Ahad, 15 November 2009

[KEMAS KINI] Mencerap Hujan Meteor Leonids 18 November 2009

Kemaskini terbaru  : 15 November 2009

Assalamualaikum & hai...


Pasti ramai yang teruja untuk mencerap peristiwa hujan meteor kali ini. Dikhabarkan bahawa peristiwa Leonids pada tahun ini akan membawa kita kepada peristiwa hujan tahi bintang yang hebat seperti yang pernah berlaku pada tahun 2001.

Mengikut data terbaru yang disediakan oleh International Meteor Organization, kita berkemungkinan dapat melihat sehingga 150 ke 200 tahi bintang dalam masa satu jam. Dijangka peristiwa ini akan memuncak pada jam 05.46 minit malam pada 18hb November 09 ini. Buruj Leo yang akan menjadi pusat (radian) kepada peristiwa ini hanya akan keluar dari ufuk timur sekitar jam 1 pagi pada 18hb Nov.

Maka, saya ingin mencadangkan kepada anda untuk memulakan sesi cerapan bermula pukul 2 pagi pada18 November 09 sehinggalah ke waktu matahari mula timbul di langit timur. Ini adalah berdasarkan data oleh perisian Java Fluximator oleh pihak NASA seperti di bawah.

Rajah 1
Maklumat akan bilangan meteor yang kelihatan untuk peristiwa Leonids. Garisan hijau menunjukkan waktu kemuncak iaitu sekitar jam 5.45 minit pagi.


Pada waktu tersebut, anda hanya perlu berbaring di atas tikar dan pandanglah langit menggunakan mata kasar sahaja. Sebarang peralatan optik seperti teleskop atau binokular tidak  diperlukan sama sekali. Cuma cermin mata sahaja digalakkan pakai bagi yang rabun tu.hehe..

Jangan lupa untuk mengajak teman2 untuk menikmati keajaiban ini kerana ianya pasti akan menambahkan suasana gamat tika saat anda terlihat tahi bintang yang melintas di dada langit. Sediakan juga makanan ringan dan air nescafe atau kopi untuk menghilangkan rasa mengantuk. Ubat nyamuk pun penting juga.

Ingin sekali saya menasihati anda di sini supaya memerhatikan keadaan awan. Jika langit di tempat anda dilitupi oleh awan tebal yang gelap, maka mungkin anda boleh masuk rumah dahulu dan kemudian keluar lagi apabila awan sudah beredar dari dada langit. Jika tidak, penantian anda hanya akan menjadi sia2. Oleh itu, marilah kita sama2 berdoa agar pada pagi 18hb nanti, keadaan cuaca tidak hujan dan langit adalah bebas dari awan. Jika ada awan yang sedikit, anda bolehlah melihat ke arah 'lubang2' langit yang tidak ditutupi awan. Sebagai klu untuk anda, langit yang tidak diliputi awan akan memperlihatkan bintang di langit tersebut. Ok?


 Rajah 2
Menunjukkan keadaan langit mengikut pandangan anda ketika sedang berbaring pada jam 3 pagi 18 Nov 09.
Sila klik untuk gambar lebih besar.

Terdapat beberapa objek langit yang menarik boleh anda lihat pada waktu cerapan ini. Antaranya ialah planet Marikh, gugusan Jula Juli bintang 7, buruj belantik, galaksi Andromeda dan banyak lagi. Sila rujuk gambar rajah di atas. Klik pada imej dan simpankan ia di dalam komputer anda untuk rujukan nanti.

Oh..sebelum saya terlupa, peristiwa ini boleh dilihat dari seluruh pelusuk negara kita dan juga negara2 bukan di Malaysia. Jadi jangan risau anda tidak berpeluang untuk mengikuti peristiwa ini.

Rumusan untuk peristiwa ini adalah seperti berikut :

Peristiwa  : Hujan Meteor (tahi bintang) Leonids
Tarikh      : 18 November 2009
Masa       :  12am ~ 6 pagi
Lokasi     :  Mana2 tempat di Malaysia. Cuba cari lokasi yang segelap mungkin seperti di kampung2.
Peralatan  : Mata kasar sahaja, tikar, bantal, ubat nyamuk, sedikit air dan makanan.
Teknik Cerapan : Berbaring di kawasan lapang yang terlindung dari cahaya lampu & pandanglah ke langit

Jangan lupa untuk menghubungi saya ketika anda sedang mencerap. Sebarang soalan akan saya jawab dengan senang hati sekali.

Jom mencerap!
MOHD RIZUAN B. ALI
013-2180412
ibnu_ali_87@yahoo.com (YM)
astromas (Skype)