Jumaat, 8 Januari 2010

Laporan Cerapan Gerhana Bulan Separa Jan 2010

Assalamualaikum & hai...

Bagaimana keadaan anda semua di tahun baru? Harap ianya adalah permulaan yang hebat bagi anda. Dalam perspektif astronomi tempatan pula, tahun ini juga begitu hebat dengan dimulakan dengan peristiwa gerhana bulan separa yang baru sahaja berlaku. Seronok saya melihat pelbagai respon dan pertanyaan rakan2 yang berminat untuk melihat sendiri peristiwa ini.

Sejarah juga telah berlaku bagi blog Astromas apabila mencatat pengunjung tertinggi iaitu lebih 600 orang melawat blog ini pada hari gerhana. Terkejut juga saya dibuatnya.hehe. Kebiasaanya pelawat hanya mencapai 40-50 orang pada hari biasa dan mencecah sehingga 200 lebih apabila ada astronomi yang akan berlaku. Nampaknya makin ramai yang semakin peka terhadap peristiwa alam yang menggambarkan kekuasaan Tuhan yang Maha Esa. Satu perkembangan yang baik ni...

Namun pada hari gerhana, saya dikhabarkan ramai peminat2 astronomi kita telah terlepas untuk mencerap gerhana bulan ekoran keadaan langit yang berawan. Sesetengah tempat pula, hujan berlaku dengan sangat lebat ketika waktu gerhana. Di Shah Alam, keadaan langit berawan sambil memperlihatkan wajah bulan secara sekejap2. Bagi yang terlepas melihat gerhana bulan, pastikan anda tidak lagi terlepas untuk melihat gerhana matahari separa yang akan berlaku pada 15hb ini pula. Namun gerhana matahari tidak semudah seperti gerhana bulan untuk dicerap. Terdapat beberapa teknik dan tips yang anda perlu ikuti memandangkan ianya boleh merosakkan mata anda jika tidak dicerap dengan betul.

Namun artikel ini bukan bertujuan untuk menceritakan perincian gerhana matahari yang akan berlaku nanti. Itu akan saya ceritakan dalam artikel seterusnya. Apa kata kita lihat beberapa gambar hasil cerapan rakan2 kita diseluruh Malaysia. Kredit imej adalah dinyatakan di bawahnya.


Kredit Imej :
Sir WilliamKredit imej :
Yati Agensi Angkasa Negara (ANGKASA)Kredit Imej :
Kayzack dari Balai Cerap Negara LangkawiKredit imej : Sir MartSemuanya indah2 belaka kan?

Salam hormat.

ASTROMAS,
Astronomi Untuk Semua
ibnu_ali_87@yahoo.com
013-2180412