Sabtu, 20 Februari 2010

Astrofoto Asteroid 4 Vesta

Assalamualaikum & hai...

Pada 13 hingga  19 Februari yang lalu, saya telah berada di Kota Bharu bersempena cuti Tahun Baru Cina. Cuti kali ini sebenarnya memang saya nantikan memandangkan asteroid 4 Vesta dijangka akan menjadi cukup terang sehingga mampu dilihat oleh mata kasar pada malam 17/18 haribulan. Untuk melihatnya memerlukan keadaan langit yang gelap dari pencemaran cahaya.  Di Shah Alam sudah semestinya asteroid ini tidak akan kelihatan dengan mata kasar, kecuali dilihat menggunakan binokular.

Langit malam di Kota Bharu bermula 13 hingga 16 haribulan amatlah bersih dari awan. Keadaan waktu siangnya pula amatlah panas sehinggakan saya dah kena sunburn kerana asyik ulang alik dari USM ke rumah menggunakan motorsikal untuk urusan medical checkup. Buka aje jam tangan terus boleh tengok belang2 macam harimau.hehe.

Kelihatan pada rajah ialah asteroid 4 Vesta yang berada berhampiran bintang Algieba. Turut dalam rajah ialah planet Marikh dan objek Messier 44 (M44, Beehive cluster)
Klik rajah untuk imej besar.

Keadaan langit yang biru pada siang hari berkemungkinan besar menjanjikan langit yang bagus untuk pencerapan pada malam harinya. Namun malangnya pada 17 hingga ke 19hb, langit mula menjadi mendung diselang selikan hujan yang turun sekali sekala. Maka terbantutlah usaha saya untuk mencuba ambil gambar asteroid 4 Vesta pada malam 17/18hb.

Nasib baik pada malam 15hb, saya ada cuba mengambil gambar buruj Leo yang baru sahaja naik dari ufuk timur. Bertempat di sebelah rumah, saya menggunakan kamera DSLR EOS 1000D saya dengan tetapan ISO800 untuk kepekaan kamera terhadap cahaya secukupnya, bukaan lensa sehabis luas iaitu f3.5dan shutter speed pada 15 saat. Kamera diletakkan di atas tripod untuk mengelakkan gegaran.

Dengan membandingkan titik bintang pada gambar di buruj Leo dengan perisian Stellarium & Starry Night, barulah saya sedar bahawa titik cahaya di sebelah bintang Algieba & 40 Leo itu adalah milik asteroid 4 Vesta.

Alhamdulillah.

Macam mana dengan anda?


Jom mencerap!
Mohd Rizuan B. Ali,
ibnu_ali_87@yahoo.com
013-2180412