Khamis, 19 April 2012

Aktiviti Mencerap Bintang Terbesar di Dunia di Putrajaya Pada Mei ini!

Assalamualaikum dan hai...Ada satu berita menggemparkan ingin saya kongsikan di sini. Jangan terkejut kerana kita bakal menganjurkan satu program mencerap bintang (star party) yang terbesar pernah diadakan di planet bumi tak lama lagi! Bukan di Australia, bukan di Amerika Syarikat tapi di Malaysia!

Program himpunan teleskop rasaksa dan aktiviti cerapan bintang ini  akan di adakan pada 26 Mei ini bertempat di Putrajaya. Cepat2 tandakan dalam kalendar anda, simpan reminder  dalam telefon bimbit anda sekarang mengenai program yang sangat hebat ini! 

Target program ini ialah untuk mengumpulkan lebih dari 300 teleskop pada satu2 masa, malah lebih lagi.. Kalau siapa terlepas memang rugi. Peminat astronomi dari satu pelusuk Malaysia akan berkumpul pada parti bintang ini. Anda berpeluang untuk melihat sendiri planet Marikh, Zuhal dan Zuhrah, nebula dan galaksi dengan mata kasar anda melalui teleskop yang besar2 dan cangih. 

Progam ini akan diadakan serentak dengan karnival Belia Remaja yang mana akan menarik puluhan ribu pengunjung! Pengunjung bukan sahaja dapat menggunakan teleskop yang disediakan, malah akan diberi pendaftaran dan panduan bagaimana untuk memulakan dan menyertai aktiviti astronomi. Sesiapa yang dari kecil lagi sudah menanam minat dalam astronomi, ini adalah peluang anda untuk menunaikan hajat anda selama ini. Teleskop yang kecil, yang besar, yang manual mahupun yang auto menanti anda untuk mengembara alam semesta yang maha luas ini.. 


Jangan lupa juga ada banyak ole-ole astronomi yang anda boleh bawa pulang. Antaranya ialah Starter Pack  astronomi yang akan diedarkan kepada pengunjung. Barangan astronomi juga bakal dijual dengan harga yang murah. Sudah pasti ada teleskop percuma untuk dibawa balik oleh pengunjung yang bertuah. Saya pun nak!

Bagi yang ada teleskop tu, anda wajib bawa ke program ini. Siapa yang tiada teleskop boleh beli. Saya sedia untuk membantu anda. Siapa yang tiada teleskop pun boleh datang juga. Tapi tak boleh datang seorang, wajib bawa saudara, kawan2, anak2 dan pelajar2 sekolah sekali. Pasti program macam ni mampu untuk membuatkan mereka berminat dengan program sains yang bermanfaat dan best ni. Kepada cikgu2, pensyarah2, pegawai2 persatuan dan kelab, anda sangatlah digalakkan untuk membuat program lawatan rasmi ke sini. Pihak USM sedia untuk menghantar surat rasmi untuk menjemput anda ke program ini.


Ini adalah satu revolusi astronomi yang sangat dasyat yang bakal berlaku di Malaysia! 

Kepada yang ingin surat jemputan rasmi dari pihak Universiti Sains Malaysia, sila lah tinggalkan alamat anda di ruangan komen dengan detail2  yang mencukupi. Bagi yang nak datang pun jangan lupa untuk tinggalkan komen. 

Jika anda ada apa2 soalan, bolehlah menghubungi saya di facebook Astromas, Dr Chong Hon Yew atau Nurul Fatini Jaafar di facebook Kelab Astronomi USM, atau Chrono Fong di facebook Himpunan Teleskop 300


Jom mencerap!
ibnu_ali_87 @ yahoo. com
013-2180412

p/s : berdebar2 bila diberitahu bahawa parti bintang sebesar ini bakal dilangsungkan di Malaysia. Fuhh.. Sangat excited