Ahad, 15 April 2012

Malam Yuri 12 April 2012 di Planetarium Negara
Pada malam 14 April yang lepas, saya dan rakan2 telah berkunjung ke Planetarium Negara untuk menyertai satu program yang dipanggil Malam Yuri (Yuri's Night) 2012. Program ni diadakan bersempena dengan ulang tahun Yuri Gagarin menjadi manusia pertama meneroka angkasa lepas.

Antara aktiviti yg diadakan ialah Talkshow  Eksplorasi Alam Semesta oleh En Shahrin Ahmad, pengasas Falak-Online. En Shahrin telah menceritakan bagaimana cara untuk mengenali bintang di langit malam, buruj, planet2 dalam sistem suria dan juga hingga ke seluruh alam semesta.
Ceramah ini disampaikan dengan dibantu oleh pancaran simulasi langit di dalam kubah planetarium yang besar tu. Memang menarik sebab anda akan lihat bagaimana langit berubah dari siang ke malam, kemudian planet timbul dari timur ke barat dan keadaan berada di angkasa seperti kita sedang mengembara menggunakan kapal angkasa. 

Sistem pancaran yang canggih menghasilkan gambar simulasi langit yang cantik.
Siapa yang tak pernah lagi pergi ke planetarium negara kena pergi la sekali. Kalah GSC.heheMalam Yuri merupakan perayaan antarabangsa yang diadakan pada 12 April setiap tahun untuk memperingati kejayaan penerokaan angkasa oleh Yuri Gagarin. Kejayaan meletakkan manusia pertama untuk mengelilingi orbit telah menjadi kenyataan  pada 12 April, 1961 di mana Yurin Gagarin pada masa itu telah terbang bersama kapal angkasa Vostok 1.


Selepas habis program tersebut, saya telah ditemu bual oleh TV Bernama mengenai kepentingan program astronomi seperti ini dan signifikannya kepada masyarakat. Susah jugak nak jawab tu..


Harap jumpa anda semua lagi di lain kali..

Jom Mencerap!

0132180412
ibnu_ali_87 @ yahoo. com

P/S : Jom kita ramai2 sertai program himpunan teleskop terbanyak di Malaysia pada 26 Mei ini di Putrajaya.