Isnin, 8 Julai 2013

Dua bulan baru Pluto diberi nama

Assalamualaikum...

Apa khabar anda semua? Saya harap anda sihat2 sahaja. 

Sebelum saya bermula, ingin diingatkan bahawa Pluto bukan lagi sebuah planet. Ianya tergolong dalam kategori baru yang dipanggil sebagai planet kerdil bersama sama dengan asteroid Ceres, Eris, Hamuea, & Makemake .Hari ini, Astronomy Picture of The Day berkongsi gambarajah bulan baru planet kerdil Pluto. Sebelum ini Pluto sudah mempunyai tiga bulan iaitu Hydra, Nix dan Charon. Namun hasil penelitian baru oleh teleskop Hubble pada 2011 dan 2012 menemui dua bulan baru yang sednag mengorbit Pluto.

Bulan ini telah dinamakan sebagai Styx yang bermaksud tuhan yang melihat sungai  yang mengalir antara bumi dan dunia lain. Bulan kedua dinamakan sebagai Keberos yang merupakan anjing yang mempunyai banyak kepala dalam mitologi Greek. Anjin ini bertugas menjaga kemasukan ke dunia yang lain. Walaupun kita tidak boleh mempercayai mitologi ini, namun ia adalah sesuatu yang menarik untuk diketahui.

Buat masa ini, kapal angkasa New Horizon sedang mengembara untuk sampai ke Pluto pada tahun 2015 dalam misi untuk mengkaji planet kerdil yang terasing ini.

Jom mencerap!